De ce SMILES BAGS? Interviu cu Oana Vaideanu

SMILES BAGS este un brand inspirat din pasiunea designerului, Gaspar Chilingarov, pentru simplitate, utilitate și durabilitate. Oana Văideanu, asociat și manager ne va răspunde la întrebări.Cum v-a venit ideea acestui business?

Gaspar Chilingarov, soțul meu, mi-a dăruit o geantă creată de el cu doi ani în urmă. M-am îndrăgostit pe loc de ea. Pentru că era roșie și simplă. Deoarece toate doamnele care o vedeau spuneau că și-ar dori o asemenea geantă, am hotărât să facem o colecție și să spunem în același timp o poveste.


Te gândeai inițial să îți schimbi cariera, să te îndrepți spre alt domeniu?

Nu, chiar de loc. Managementul, domeniul în care am lucrat înainte, părea să mi se potrivească ca o mănusă. Soțul meu chiar râde tot timpul de mine că organizez pe toată lumea, nu reușesc să îmi las calitățile de manager la serviciu. Decizia a venit din senin, într-o perioadă când am reușit să încetinesc un pic ritmul de lucru și să am timp pentru mine. Totul a fost încurajat de faptul că toate prietenele mele adorau geanta pe care am primit-o cadou.


Ce te-a determinat să faci acest pas?

Ador moda și hainele. Îmi place să mă plimb prin magazine, nu ca să îmi cumpăr haine (deși nu se întâmplă rar), ci ca să văd când intră noua colecție, cum așază marfa, ce culori sunt în trend sezonul acesta, ce povești mai spun marile branduri și ce noi piețe încearcă să mai cucerească. Îmi place să adaptez trendul stilului meu, lucru care a devenit din ce în ce mai ușor, acum mai totul este la modă. Să încep o afacere in acest domeniu a părut urmarea naturală.


De ce Smiles Bags?

Soțul meu râde în cele mai nepotrivite momente. Smiles este porecla lui, numele de scenă.


Ați creat niște genți foarte simple, credeți că femeile mai apreciază acest gen de accesoriu?

Ne adresăm femeilor care au un stil propriu foarte bine definit și apreciază lucrurile care durează, nu și le schimba cu trendul și fiecare nouă colecție aparută pe piață. Mai mult, ele nu au nevoie de un brand de renume ca să le confirm cine sunt și să afișeze un statut.


Ce este special la acest design foarte simplu?

Materialul folosit, pielea nefinisată, tăbăcită vegetal iși păstrează modelul natural. Vergeturile, zgârieturile și nuanțele de culoare aduc valoare imaginii simple a genții, tranformând fiecare model în unicat. Cu trecerea timpului, pe parcursul călătoiei, va aduna experiențele celui care o va purta, sub formă de amintiri. Își va schimba culoarea acolo unde va fi atinsă și va îmbîtrâni cu grație, devenind mai frumoasă. De aici și sloganul campaniei: ”Adună amintiri!”


Ce înseamnă pentru voi atenție la detalii?


Pentru că am dorit ca acest produs să dureze, am ales materiale care să corespundă acestei nevoi. Colțurile strânse cu nituri, vor ține o viață. Geanta se închide cu magneți ascunși, pentru ca purtătorul să nu aibă nici o grijă toată ziua. Datorită plicului textil din interior, lucrurile  vor fi protejate și vor putea fi organizate după bunul plac. Pentru cei ce preferă spațiul larg și plăcut al pielii întoarse, plicul poate fi scos din geantă. Baretele sunt construite dintr-o singură bucată de piele, fără cusături, pentru a se mula confortabil pe umăr. Se vor înmuia și se vor adapta formei corpului celui care o poartă, după ce vor fi călătorit o perioadă de timp împreună. Simțurile se vor îndrăgosti imediat de atingerea pielii simple, fără cusături sau întărituri.

Unghiul în care sunt cusute este calculat pentru maximum de rezistență, Gaspar fiind la bază inginer.


Care sunt planurile pentru viitor?


Smiles Bags, Smiles Bags, Smiles Bags. Tot timpul meu este acaparat de noua afacere. După aproape opt luni de cautari am reușit să găsim furnizorii de materie primă potriviți. A fost greu, pentru că tăbăcăriile și atelierele care lucrează cu piele nu apar pe internet. Am mers din vorbă în vorbă, m-am întâlnit cu zeci de oameni. În paralel am lucrat la designul brandului și la povestea lui. Ce cuvinte sunt îndeajuns de bune să exprime dragostea nostră pentru simplitate, durabilitate și utilitate? Dar bucuria cu care lucrăm împreună eu și soțul meu la acest proiect?

Pentru 2016 îmi doresc ca atunci când oamenii aud de Smiles Bags să își amintească să zâmbească, așa aș măsura eu brand awarenessul. Ne-am propus să vindem  genți din colecția noastră de bază, Lifetime Companion și să lansăm colecția de bărbați. Vom merge si in b2b cu oferte pentru companii de cadouri personalizate. In acelasi timp intram si in domeniul serviciilor oferind ateliere pentru ce-i interesati de mestesugarit.

După primele vânzări pe piața din România și feedbackul adunat, vom extinde campaniile de promovare pe alte piețe. Potențialul este mult mai mare în afară, datorită veniturilor mai ridicate.


Dacă ar fi să schimbi locurile cu cineva, pe cine ai alege?

Sunt foarte curioasă să văd cum arată realitatea soțului meu. Suntem așa de diferiți!


Mottoul meu:

Nu am un motto, insa acest citat mi-a atras atentia recent: Ca să nu poți fi înlocuit, trebuie să fii tot timpul diferit! Coco Chanel


Pot să râd despre…

Orice… de-aceea brandul nostru se numește Smiles Bags. Eu și soțul meu râdem din orice, mai ales în cele mai nepotrivite momente.


Mi-aș cheltui ultimii bani pe…

Ceva delicios de mâncare, sunt foarte pofticioasă și posesivă cu mâncarea.


Peste 20 de ani…

Voi munci doar două zile pe săptămână!